duminică, 20 decembrie 2009

Cozonac simplu

1 kg faina(de preferina 000), 250 gr zahar, 4 oua, 200 g ulei(sau unt), o lingurita de sare, 50 gr drojdie de bere, vanilie, coaja de lamaie rasa, lapte(aproximativ 0.5l), facultativ esenta de rom, stafide.

Se pune drojdia de bere intr-un castron si se inmoaie cu putin lapte caldut. Se pune in vasul in care se pregatesc cozonacii o mana buna de faina, se opareste cu lapte clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racit putin se adauga drojdia de bare inmuiata, se amesteca bine si se presara putina faina.

Se pune vasul cu plamadeala la loc cald, se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca. Intre timp, se pun galbenusurile intr-un castron si se freaca, bine, cu sare, apoi se adauga, treptat, zaharul, se amesteca bine, se pun albusurile, batute spuma, si mirodeniile, amestecandu-se incontinuu. Cand plamadeala a crescut, se adauga si restul de faina, apoi amestecul de ou si zahar si se framanta bine, adaugand, treptat, lapte caldut. In continuare, se framanta pana cand se inmoaie bine faina. Se adauga treptat grasimea, calda, si se framanta bine, cu mana, pana se obtine un aluat de consistenta medie. Aluatul este bine framantat atunci cand coca face basici si nu se mai lipeste de maini.

Se aduna aluatul de la margini spre mijloc, se netezeste, cu ulei, pe deasupra, se acopera vasul cu un servet curat, dupa care se pune, la loc caldut, sa creasca, aproximativ 2-3 ore. Durata de dospire este in functie de cantitatea de drojdie si de temperatura la care este tinut cozonacul. Cand aluatul este bine crescut, se pune pe planseta presarata cu faina.

Se unge mana cu unt sauulei, se iau bucati de aluat, se impletesc pe planseta, dupa care se pun in forme dinainte pregatite, unse bine cu unt sau cu ulei. Cantitatea de aluat pusa in forma nu trebuie sa depaseasca jumatate din inaltimea formei.

Se lasa sa creasca in continuare, pana se umple forma, dupa care se unge cu ou, pe deasupra si, dupa dorinta, se pot adauga si nuci. Se baga formele in cuptor, unde se lasa, la foc potrivit, aproximativ o ora.

Cea mai simpla metoda de verificare a coacerii este aceea cu pai de matura. Se spala paiul, se usuca si se introduce in cozonac. Daca nu se ia coca pe pai, cozonacul este copt si se poate scoate.

Daca, dimpotriva, coca se lipeste de pai coacerea nu este terminata si cozonacul mai trebuie lasat in cuptor.

Cand cozonacii sunt copti, se scot din cuptor, se desprind, usor(de forma), pe margini, cu un cutit, dupa care se rastoarna pe o planseta de lemn.
Se lasa sa se raceasca in camera in care s-au copt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu