miercuri, 23 decembrie 2009

De retinut despre paine


Obiceiurile de alimentatie s-au schimbat de-a lungul anilor ca si celelalte obiceiuri d-ale noastre. Multe dintre alimentele de astazi difera de cele folosite acum 100-500 de ani. Apar noi materii prime, tehnologii noi, care influenteaza posibilitatile de productie, precum si cerintele consumatorilor. Obiceiurile de alimentatie se schimba cu modificarea modului de viata, lu largirea ariei de cunoashtere, astfel consumatorii se prezinta cu diferite ccerinte noi.

Oricum am privi lucrurile, consumarea unor alimente nu se va demoda niciodata. Aceste alimente sunt de fapt alimente de baza, rolul carora este determinat in nutritia noastra, aceste produse pastrandu-si structura lor, schimbarile reprezentand un proces lent in cazul acestora.

Exista multe trenduri, concepte de alimentatie, care prefera unele alimente, pe altele nu sau chiar le exclud din alimentatie. Privind oricare dintre concepte, nici unul nu exclude consumarea painii.

Doar cateva decenii au reprezentat pentru practicantii curei de slabire principiul diminuarii sua chiar excluderii consumului de paine.

S-a demonstrat ca principiul excluderii consumului de paine din alimentatie este gresit. Painea nu trebuie exclusa, doar trebuie avut grija la consistenta componentelor ei.

De ce a revenit painea in alimentatia celor cu cura de slabire ? Pentru ca s-a demonstrat ca materialele fibroase si vitaminele din grupa B introduse odata cu painea se pot compensa greu sau chiar nu se pot recupera deloc din alte surse. Deci este incorect judecarea pe baza continutului de energie a painii.

Cunostintele stiintifice despre alimentatia sanatoasa referitoare si la paine devin tot mai relevante si mai cunoscute. Oamenii se alimenteaza tot mai constient, cunosc efectul bun al painii asupra sanatatii, consuma tot mai constient produsele de panificatie cu valoare nutritiva mai buna, si tot mai multi consuma in loc de painea alba pe cea neagra. Consumatorii agreeaza prezenta in produsele de panificatie a gustului placut si a diferitelor arome. Stiti ca este mai favorabil, daca consumul de paine este format in mare majoritate din produse obtinute din seminte de cereale macinate integral. Comparate cu cele obtinute din faina alba rafinata, sse observa ca produsele obtinute din faina neagra contin o cantitate mai mare de fibre alimentare, materiale minerale si vitamine.


In europa se prepara cca. 1200 de tipuri de paine si produse de panificatie. Gama larga de produse se datoreaza varietatilor de materiale folosite la prepararea produselor, schimbarea proportiilor unor materiale folosite, precum si datorita varietatilor de tehnologii aflate la dispozitia producatorilor. Si cu tehnologie identica sau cu reteta identica se poate diversifica sortimentul cu diferite forme de produse.

Materialele de baza la prepararea painii le constituie faina si apa. De obicei se foloseste faina de grau si faina de secara. Din cereale identice se pot obtine diferite tipuri de faina. Componentele semintelor de grau sunt prezente in interior in concentratie diferita. Cele trei parti care se pot desparti una de cealalta sunt : coaja, interiorul samantei, germenul.

Coaja este principala parte de celuloid si de fibra alimentara. Straturile dedesupt sunt bogate in minerale si vitamine. Interiorul samantei este alcatuit din proteine si amidon. Proteinele germenului se aseamana in cateva caracteristici cu al texturii celului animale, au continut considerabil de glucoza, grasime si materiale minerale.

Din toate acestea se poate deduce ca faina alba rafinata nu contine prea multe materiale pretioase. Din punct de vedere fiziologic al alimentatiei este mai avantajoasa samanta de cereale macinate integral, continand toate componentele samantei de grau. Este important de stiut despre paine ca este cea mai importanta sursa de hidrat de carbon. Aceasta sursa ieftina de hidrat de carbon este usor accesibila si are o valoare de satisfactie mare.


Vitaminele ei sunt semnificative pentru tinerea in echilibru a organismului.
Vitamina B1 (Tiamina) are rol important in metabolismul hidratelor de carbon. Necesarul de tiamina pentru o zi la adulti este de 1 mg.

Ficatul, semintele de cereale macinate integral, leguminoasele, drojdia sunt bogate in tiamina.

Acidul nicotinic este partea componenta a coenzimelor participante la procesele de oxidare. Carnea, ficatul, rinichiul, legumele, painea neagra sunt bogate in niacina.

Acidul pantotenic are rol in descompunerea hidratilor de carbon, in sinteza si descompunerea acizilor grasi si in sinteza steroizilor si hormonilor steroidali, precum si in sinteza porfirinelor. Au rol in functionarea sistemului nervos. Ficatul, rinichiul, carnea, cerealele, leguminoasele sunt bogate in acid pantotenic.

Painea si produsele de panificatie – mai ales cele obtinute din cereale macinate integral – contin mai multe materiale minerale si microelemente.

*revista Brutarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu