sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Chec de Madeira


Acest chec favorit al englezilor este o prajitura consistenta, dar simpla, presarata chiar inainte de coacere cu coaja glasata de lamaie. Se serveste de obicei cu un pahar de vin de Madeira, de unde i se trage si numele. Unii maestri bucatari stropesc cu vin de Madeira prajitura coapta, inainte de a se raci.

Timp de preparare: 30 minute
Timp de coacere : o ora si 25 minute
Pentru 6 portii :
o lamaie, 275 grame zahar tos
225 grame unt fara sare, la temperatura camerei
4 oua batute
250 grame faina.

1. Incalziti in prealabil cuptorul la o temperatura de 150 grade C. Tapetati cu hartie o forma de chec de circa 21 x 11 x 6,5 cm. Ungeti hartia si presarati-o cu faina.
2. Pentru a glasa coaja de lamaie, curatati-o folosind un dispozitiv de curatat legumele, apoi razuiti cu un cutit partea alba de miez din interiorul cojii. Puneti cojile pe tocator si cu ajutorul unui cutit lung si ascutit, taiati-le fasii subtiri ca niste ace. Puneti fasiile intr-o craticioara, acoperiti-le bine cu apa si dati-le in clocot. Fierbeti-le un minut, strecurati-le si clatiti-le cu apa rece, apoi repetati procedeul. Intr-o craticioara separata, amestecati 50 grame de zahar cu 35 mililitri de apa si, amestecand pentru a dizolva zaharul, dati incet in clocot. Adaugati fasiile subtiri de coaja de lamaie si fierbeti-le la foc mic cinci minute, pana ce devin translucide. Scoateti-le din sirop cu o furculita si risipiti-le pe o folie de pergament pentru a se raci.
Incorporarea ingredientelor :
Toate ingredientele, inclusiv ouale, trebuie aduse la temperatura camerei inainte de utilizare.
Amestecati intai untul, pentru a-l topi, in vasul mare al unui mixer, sau intr-un castron mare de sticla. Adaugati zaharul.
Amestecati untul si zaharul, pana cand compozitia se deschide la culoare si devine cremoasa. Folositi mixerul, telul, sau o lingura de lemn.
Adaugati aromele, apoi amestecati ouale, unul cate unul, in circa sase serii. Amestecati bine dupa fiecare adaugare, pentru a impiedica inchegarea. Daca totusi compozitia se incheaga, adaugati putina faina.

3. Utilizand aceasta metoda de incorporare a ingredientelor, amestecati untul si zaharul ramas si incorporati treptat ouale.
4. Puneti faina in castron si incorporati-o cu grija in amestec, folosind o lingura mare din metal sau o spatula de plastic. Turnati cu lingura amestecul in forma pregatita si neteziti suprafata cu dosul lingurii. Presarati in mod egal deasupra prajiturii cojile de lamaie glasate si coaceti timp de o ora si 15 minute, pana cand introducand un betisor in mijloc, constatati ca iese curat.
5. Rasturnati prajitura pe un gratar de metal pentru a se raci. Lasati-o acoperita pana la servire, pentru a-i pastra fragezimea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu