miercuri, 13 ianuarie 2010

Glazura de cacao sau ciocolata

250 gr zahar, 5 linguri apa, 1 lingura cacao sau 100 gr ciocolata rasa, 1 lingura zeama de lamaie, 3 linguri zahar pentru caramel, 4 linguri apa.

Zaharul si apa se pun intr-o craticioara smaltuita si se amesteca pe foc pana se topeste zaharul, lasand sa fiarba cateva minute pana se leaga. Cand se ridica lingura pe latul ei cad 3 picaturi legate alaturea, nu una dupa alta.

Se pune si zeama de lamaie ca sa nu se zahariseasca siropul. Se mai incearca punand o picatura sirop in putina apa rece. Daca se aduna ca o miere este gata.

Se adauga cacaua bine cernuta sau ciocolata rasa, amestecand putin ca sa se omogenizeze cu siropul, apoi se ia de pe foc.

Se lasa sa se raceasca acoperit cu un servet ud si bine stors. In acest timp se caramelizeaza 3 linguri zahar in maron deschis, se stinge cu 4 linguri apa fierbinte si se lasa sa fiarba incet pana se desface ca un sirop gros.

Se lasa pe marginea masinii sa stea caldut. Cand siropul cu cacaua este numai caldut, se freaca cu o lingura pana "se taie coarda", adica se rupe, nu se mai intinde. Daca se intareste prea tare, se stropeste cu putina apa si se framanta cu mana pana se inmoaie ca o crema.

Daca se taie mai greu se lasa sa stea nefrecat 5 minute si apoi se va taia.

Cand este gata se pune pe un vas cu apa calda sa se inmoaie, se amesteca cu siropul de zahar ars, care ii da stralucrie si cand este ca o smantana groasa care curge, se glaseaza preparatul.

In loc de zahar ars se poate pune 50 gr unt ca sa-i dea luciu, sau se pune unt si in siropul de zahar ars, dar numai daca este prea gros, altfel untul il inmoaie prea tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu