Delicioasele fructe de padure sunt cuprinse intr-un gris cu lapte pufos si afanat - cine i-ar putea rezista acestei combinatii ? Iar grisul e asezat intr-un blat din aluat fraged.
Pentru o forma de tort cu fond detasabil (24-25 cm diametru)
Pentru aluat :
250 grame faina, in plus pentru prelucrat
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
125 grame unt taiat bucatele
3-4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
unt pentru forma
fasole sau linte uscata pentru copt
Pentru umplutura :
500 ml lapte, 125 grame gris
3-4 linguri zahar, 2 oua
1 lingurita coaja de lamaie rasa
2 linguri coniac sau rom
2 linguri stafide mari
500 grame afine
Timp de preparare 1 ora la cuptor 10-12 Minute Plus 15-20 minute
1. Pentru aluat se amesteca faina cu praful de copt, sarea, untul, zaharul vanilat si oul. Se modeleaza o bila si se tine 30 de minute la rece.
2. Se unge fundul formei cu unt. Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, sub forma de cerc. Se tapeteaza forma cu aluatul, lasand o margine inalta de 2 cm. Se inteapa aluatul de mai multe ori, apoi se tine circa 20 de minute la rece.
3. Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se acopera aluatul cu hartie cerata, pe care se aseaza legume uscate si se coace 10-12 minute. Se scoate forma din cuptor si se indeparteaza legumele si hartia.
4. Pentru umplutura se da laptele in fiert. Se adauga in ploaie grisul si zaharul. Se fierb la foc mic 3 minute. Se adauga repede galbenusurile la gris si se da gust cu coniac sau rom si coaja de lamaie. Se adauga stafidele si se lasa sa se umfle. Se bat albusurile si se incorporeaza in compozitie.
5. Se spala fructele, se aleg, se scurg si se adauga la gris. Se toarna compozitia peste blatul de prajitura si se netezeste. Se introduce in cuptorul incins in prealabil si se tine 15-20 de minute.
Important
Dupa ce s-a racit, prajitura se serveste cu frisca batuta bine. Cine doreste poate colora frisca cu cateva picaturi de zeama de afine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu