duminică, 21 februarie 2010

bezele cu crema de vanilie = tort delicios

In locul zmeurei proaspete se pot folosi afine proaspete, zmeura congelata sau mure. Alaturi de acest tort se potrivesc de minune o cafea tare, amara, si un pahar cu apa - asa cum se serveste in cafenelele vieneze.

Pentru un tort cu 20 cm diamatru avem nevoie de
Pentru bezea
-70 grame alune
-4 albusuri
-1 praf de sare
-220 grame zahar
-220 grame zmeura proaspata
-zahar pudra pentru ornat

Pentru crema de vanilie
320 ml lapte
1 baton de vanilie
3 galbenusuri
30 grame zahar
15 grame faina
15 grame amidon alimentar

Timp de preparare 60 minute

1.Se rumenesc alunele intr-o tigaie fara ulei. Se rastoarna pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. Se freaca intre palme pentru a indeparta cojile maro. O lingura de alune se toaca mare si se pune deoparte, restul se macina marunt.

2. Se incinge cuptorul la 140 grade C(120 grade C cu ventilator sau treapta 1). Se tapeteaza 2 tavi cu hartie de copt si pe fiecare hartie se deseneaza cate un cerc de circa 20 cm diametru. Se bat albusurile spuma cu sare, adaugand zaharul in ploaie. Se bate spuma 2 minute la cea mai mare treapta de viteza, pana se intareste si devine lucioasa. Se incorporeaza alunele macinate.

3. Se toarna bezeaua in asa fel pe cercurile desenate, incat sa nu formeze moturi la suprafata. Se coc blaturile de bezea o ora si jumatate; dupa ce s-a scurs jumatate din timp, se intorc tavile pentru ca blaturile sa se coaca uniform. Se desprind aoi blaturile de bezea de pe hartie si se lasa sa se raceasca pe un gratar pentru prajituri.

4. Se da in clocot laptele pentru crema de vanilie. Se cresteaza batonul de vanilie si se adauga la lapte. Se ia vasul de pe foc si se lasa laptele sa patrunda 35 de minute.

5. Se freaca galbenusurile cu zaharul. Se cern faina si amidonul deasupra si se incorporeaza. Se scoate batonul de vanilie din lapte, i se scobeste miezul si se pune miezul inapoi in lapte.

6. Se da in clocot laptele, apoi se adauga treptat la compozitia de galbenusuri. Se lasa sa fiarba totul la foc mic circa 1 minut, pana cand se leaga compozitia. Se ia vasul de pe foc si se lasa crema sa se raceasca. Se amesteca din cand in cand, ca sa nu faca pojghita.

7. Se asaza un blat de bezea pe un platou de tort si se intinde crema pe el. Se asaza doua treimi din zmeura deasupra, apoi se acopera cu cel de-al doilea blat. Se orneaza tortul cu zmeura ramasa si cu migdalele tocate. Se presara zaharul pudra deasupra. Se taie felii cu un cutit ascutit si se serveste imediat.


Tort de bezea cu arahide

In loc de alune, se folosesc 100 grame de arahide fara sare, tocate mare. Compozitia de beaza se aromatizeaza cu 1 lingura praf de cacao de culoare inchisa si o lingurita praf de cafea instant. Zmeura se inlocuieste cu visine conservate si scurse bine.

important de stiut
Pentru blaturi uniforme se toarna compozitia de bezea intr-un cornet cu sprit, cu varf larg, rotund, si se stropeste sub forma de spirala pe hartia cerata.

Un comentariu:

  1. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere