vineri, 19 februarie 2010

Pandispanul

Exemplul pe care l-am gasit este un Tort cu frisca si iaurt.
Pentru o formade tort cu diametrul de 24 centimetri :
Pentru blat este nevoie de :
-4 oua
-120 grame zahar fin
-1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita coaja de lamaie rasa
-1 praf de sare
-120 grame faina, 1 lingurita praf de copt

Pentru umplutura este nevoie de :
-500 grame iaurt, 250 grame branza de vaci dietetica
-zeama si coaja rasa de o lamaie, 150 grame zahar
-8 foi gelatina alba, inmuiate si dizolvate
-200 grame de frisca batuta

Timp de preparare 30 de minute.
La cuptor
Rulade, prajituri intinse sau mici - Temperatura cuptorului: 200 grade C (sau 180 grade C cu ventilator sau treapta 3-4); sina din mijloc, timp de coacere : 10-15 minute
Torturi inalte - Temperatura cuptorului: 200 grade C (sau 180 grade C cu ventilator sau treapta 3-4); sina din mijloc, timp de coacere : 18-35 minute

Important la pandispan este felul in care se amesteca ingredientele cu mixerul: mai intai, se amesteca 1 minut la viteza medie, apoi 1-2 minute la viteza mare, pana devin spuma. Zaharul nu trebuie sa scartaie, iar compozitia trebuie sa fie aproape alba.

Aluatul se netezeste in forma, lovind usor forma de cateva ori de masa. Pentru torturi se ridica putin aluatul la margini.

In prima parte a coacerii, nu se deschide usa cuptorului.

Blatul de deasupra se taie in felii de tort, care se aseaza la loc, peste umplutura.

Pentru tort se recomanda sa coaceti blatul dinainte si sa-l taiati si umpleti abia a 2-a zi.

Pentru umplutura se amesteca iaurtul cu branza de vaci, zeama si coaja de lamaie si zaharul. Se adauga gelatina. La aceasta crema cu gelatina se adauga apoi frisca. Se umple tortul.

1. Se umezeste fundul formei si se tapeteaza cu hartie de copt. Se incinge cuptorul; se cantaresc si se masoara ingredientele. Greutatea fainei este de regula egala cu cea a zaharului.

2. Se amesteca ouale cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea cu ajutorul mixerului, pana cand se obtine o crema deschisa la culoare, aproape alba.

3. Se amesteca faina cu praful de copt, se cern deasupra compozitiei si se amesteca cu grija, sa nu iasa aerul din crema. Se toarna aluatul in forma, la o inaltime de cel mult patru cincimi.

4. Se scoate de la cuptor. Dupa 5 minute, se desprinde marginea cu un cutit. Se rastoarna pe o suprafata tapetata cu hartie de copt; se preseaza blatul si se lasa sa se raceasca.

5. Dupa ce s-a racit, se indeparteaza fundul formei, la fel si hartia. Blatul este moale, elastic datorita zaharului din aluat si faptului ca blatul a transporat.

6. Se sectioneaza pandispanul pe orizontala, de 1-3 ori, in functie de reteta. Se umple folosind marginea formei de tort, in functie de consistenta umpluturii.

Variatiuni interesante de Pandispan
Pandispan Vienez
La sfarsit, se adauga la compozitie 50 grame unt moale la temperatura camerei.

Pandispan ca la Munchen
La sfarsit, se adauga la compozitie 75 grame de frisca batuta bine.

Pandispan argintiu
cele 4 oua se inlocuiesc cu 8 albusuri

Pandispan cu ciocolata
La prepararea aluatului de baza se adauga, la punctul 2, 100 grame de ciocolata amaruie topita si se amesteca. Sau se amesteca 40 grame de praf de cacao cu praful de copt si faina si se adauga la punctul 4.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu